Fitnessbuumia toisesta näkökulmasta katsovan entisen himotreenaajan mietteitä ja erilaisia ruokavinkkejä. Ajoittain käsittelyssä myös muu urheilu.

keskiviikko 2. marraskuuta 2016

Foodprep - ruuat valmihiksi laitan

Muistan lapsuudestani kuinka vanhempani tekivät kerralla ison satsin ruokaa, jota sitten syötiin useampana päivänä peräkkäin. Uskallan väittää, että näin on tehty ja tehdään edelleen monissa perheissä ajan ja hermojen säästämiseksi. Isomman satsin laittaminen kerralla on järkevää ihan kenelle tahansa, ettei kiireisen päivän päätteeksi tartte aina käyttää aikaa ruuanlaittoon. Toki jos haluaa aina tuoretta ravintolatasoista ruokaa, on kokattava jatkuvasti. Luulen, että harva jaksaa tuollaista ruljanssia, ellei satu olemaan todellinen ruuanlaittofanaatikko.

Ruokien valmistaminen isommissa satseissa on siis kaikin puolin fiksua ja elämää helpottavaa. Tämän asian ovat huomanneet myös jatkuvasti elämässään erilaisia uhrauksia tekevät bodarit ja fitnesskissat. Koska fitness- ja bodauselämäntyyliin kuuluu olennaisesti erilaiset englanninkieliset termit, kutsuvat fitnessorientoituneet ihmiset tätä iät ja ajat harrastettua isompien satsien valmistamista kerralla trendikkäästi joko foodprepiksi tai mealprepiksi. Kanaa, jauhelihaa, riisiä ja kasviksia laitetaan valmiiksi muovikippoihin tai pusseihin - tietysti tarkasti punniten, koska raja gainssien ja läskin kertymisen välillä on hyvin häilyvä. Kisadieetillä olevan fitnessmimmin foodpreppaus on luonnollisesti lähes tieteellistä puuhaa, jotta lavalla säteily ei kariudu ainakaan ruokavalioon. Näistä ruokavalmisteluista on toki trendikästä ottaa kuvia someen ja siten osoittaa, kuinka täysillä elää vaativaa fitnesselämää. Edelleen haluan korostaa, että pidän ruokien etukäteisvalmistusta fiksuna juttuna, söi sitten normaalisti, Eat Fat, Stay Fit® -dieettiä noudattaen tai bodyruokaa. Se mistä yllätyin hieman huvittuneena oli se, että törmätessäni ensimmäisen kerran foodprep-ilmiöön vaikutti siltä kuin monen asian harrastajan mielestä kyseessä olisi jokin uusi ja ihmeellinen juttu. Kuten jo sanoin, samaa on tehty iät ja ajat. Sille ei oltu vain aiemmin keksitty trendikästä ja tiettyyn piiriin vetoavaa nimitystä.

Kirjoittajan foodprep aluillaan - 30 prosentin alennuksessa oleet halpiskanankoivet menossa uuniin.


Voi toki olla, että fitnessorientoituneiden ihmisten mielestä foodpreppiä on vain "puhtaiden" ruokien laittaminen Tupperware-astioihin, eikä makaronilaatikon valmistaminen seuraavia päiviä varten täytä foodprepin kriteerejä. Jos asiaa tarkastellaan wannabe-bikini fitness -kisaajan silmin, pitää ruokien olla pääsääntöisesti sitä samaa eli kanaa, riisiä ja parsakaalia. Onneksi sentään osa fitnessväestä käyttää järkeään foodprepin suhteen.

En kiistä, ettenkö itsekin söisi kanansuikaleita, -rintafileitä, jauhelihaa tms. bodyväen hyväksymiä ruokia. Yritän myös tehdä niitä mahdollisimman suuria satseja, jotta joka ilta ei tarvitsisi käyttää aikaa ruuanlaittoon. Ongelmanani on kuitenkin varsinkin iltaisin vain uskomaton nälkä, jonka vuoksi esim. 800 grammaa jauhelihaa menisi kerralla. Pyrin toki jättäämään jotain seuraavalle päivälle, mutta valitettavasti vajaasta kilosta paistettua jauhelihaa tai kanansuikaleita ei riitä syötävää kovinkaan monelle päivälle. Myös kokonaisena paistetut lihakimpaleet hupenevat hetkessä. Sanoisin, että hyvin aktiivisesti urheilevalle tai kuntoilevalle ruokien etukäteisvalmistus ei ole mikään pelastus, kun ruokaa menee joka tapauksessa niin paljon, että sitä joutuu laittamaan hyvin usein. Toki jos on rahaa kuin Rich Pianalla, voi helpottaa elämäänsä tilaamalla valmisruokansa netistä. Right babe?

Foodprepiä tämäkin: porsaan kylkiviipaleita voissa paistumassa.

Vaan kerrallahan ne kaikki menivät - juustomakkaroiden kera.

1 kommentti:

  1. Voi mikä piristys lukea näitä! :D :P

    Terkuin wannabe-fittnesss. ;)

    VastaaPoista