Fitnessbuumia toisesta näkökulmasta katsovan entisen himotreenaajan mietteitä ja erilaisia ruokavinkkejä. Ajoittain käsittelyssä myös muu urheilu.

sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Norjalaisten astmalääkkeet ja huulirasvat

Vähänkään uutisia seuraavat eivät ole viime päivinä voineet välttyä norjalaishiihtäjätär Therese Johaugin dopingkäryn setvimiseltä. Viimekesäisen Martin Johnsrud Sundbyn astmalääkekohun ohella Johaugin käry on luonut kovan epäilyksen norjalaisten keinoista heidän hiihtomenestyksen apuna. Mikään doping ei korvaa treenikilometrejä eikä omistautumista asialle, mutta norjalaisten ylivoima on mietityttänyt allekirjoittanutta pitkään, ja olen muutenkin aika skeptinen puhtaan urheilun suhteen. Vaikka dopingkäryt ja muut urheiluun liittyvät jutut ovat suuressa mittakaavassa hyvin vähäpätöisiä asioita, olen kuitenkin ollut rehellisesti sanottuna vahingoniloinen norjalaisten käryistä. En todellakaan siksi, että se helpottaisi suomalaisten menestystä tulevalla maastohiihtokaudella. En siksi, että minulla olisi jotain Johaugia vastaan - päinvastoin, pidän näin miehestä näkökulmasta Johaugia oikein mielyttävänä tapauksena (nyt feministit saavat syyn boikotoida tätä blogia naisten esineellistämisen takia). Syy vahingonilooni on se, että norjalaiset ovat huudelleet ylimielisinä paremmuudestaan ja hurskastelleet muiden dopinginkäytöstä, esittäneet pyhimyksiä ja väittäneet menestyvänsä täysin puhtaina. Astmalääkkeiden antaminen terveille urheilijoille ja lääkäreiden erot käryjen jälkeen kertovat jostain aivan muusta. Johaugin dopingiksi leimatun huulirasvan käyttö vahingossa lääkärin virheenä menee täysin "uskokoon ken tahtoo" -sarjaan. On muuten mielenkiintoista, että Johaug saapui tiedotustilaisuuteen meikittömänä, jopa hieman nukkavierun oloisena. Hänet on kuitenkin nähty ladullakin aika meikattuna, joten oliko kyseessä puhdas lisädraaman luominen, säälipisteiden keruu ja maitotilan tyttären väitetyn puhtauden korostaminen?

Kärähtäneen hiihtokuningattaren tuskaa.

Vanhassa blogissani pohdin, tulenko koskaan näkemään norjalaisten joukkokäryä. Sundbyn ja Johaugin käryjä ei voi vielä kutsua joukkokäryksi, mutta sekä miesten että naisten viime talven kärkinimien kärähtäminen kertoo jotain norjalaisten käyttämistä vippaskonsteista. Tavallaan on ironista, että norjalaiset ovat kärähtäneet tavalla, joka vaikuttaa samanlaiselta amatöörien puuhastelulta, mihin Kari-Pekka Kyrö viittasi suomalaishiihtäjien kärähdettyä Lahden MM-kisoissa 2001. Norjalaiset ovat selitelleet selittelemistään, kärähtäneet urheilijat ovat vakuuttaneet syyttömyyttään ja puhtauttaan lehdistötilaisuuksissaan. Sundby sai naurettavan parin kuukauden kilpailukiellon ja aika näyttää, onnistuvatko norjalaiset puljaamaan Johaugille nimellisen kilpailukiellon. Voi kuitenkin olla, että muut kilpailijat suhtautuvat norjalaisiin jatkossa aika penseästi, kuten Ilta-Sanomien toimittaja Pekka Holopainen huomauttaa. Norjalaisten menestys ei ole jatkossakaan uhattuna, vaikka Johaug saisikin pitkän kilpailukiellon, mutta kenties jopa Norjassa herätään pohtimaan kriittisesti keinoja hiihtomenestyksen takana. Jo ennen Johaugin käryä Suomen hiihtomaajoukkueen entinen päävalmentaja, dopingleiman itsekin saanut Pekka Vähäsöyrinki julkaisi norjalaisten puhtauden yksiselitteisen selvästi kyseenalaistaneen avoimen kirjeen. Vähäsöyrinki pitää mahdottomana sitä, että 1990-luvulla norjalaiset olisivat pärjänneet puhtaina EPO-hormonilla doupattuja urheilijoita vastaan.


Norjalainen astmalääke


Norjalaisten käryt saivat runosuoneni sykkimään, ja raapusin oman versioni Juice Leskisen Norjalaisesta villapaidasta. Myönnän, etten ole missään nimessä Juicen veroinen lyyrikko, eikä tämä versio ole helpoin laulettava. Antakaa anteeksi, ja pyydän myös anteeksi Juicelta.

Norjalainen astmalääke (alkuperäiset san.ja säv. Juice Leskinen)

Mies hiihti ladulla näyttäen nopeelta hiihtotrikoissaan.
Niin rennosti lykki ja suksilla potki kohti taas voittoaan.

Epäiltiin huijausta, eipä oo mahista, että ne käryäis.
Jotenkin ihmeellä, oudolla vilpillä, ei ne kiinni jäis.

Piilossa kaikilta lääkärin hoivissa ottivat troppejaan.
Lääkkeitä astmaa ja muutakin vaivaa mukamas torjumaan.
Suomea haukkuivat, Lahdesta puhuivat, minkä vain ehtivät.
Rehdisti vannoivat, saaneensa voittonsa, niin he ain' väittivät.

Hea, hea, hea, hea!
Me doupattiin salaa ja ladulle avun se toi.
Mut kärysi Johaug ja roinasta hyötyikö
Northug vai miks' se vaan ain' dominoi?

Puhuimme doupeista, väittivät tietysti et eivät kusettaneet.
Keuhkot ne heikot ja rohtuneet huulet heit' sanoivat vaivanneen.
Selitti lääkäri, pois pysyy astma, kun ennaltaehkäisee.
Siksi annos on suuri ja kaikki sen saavat, vaik' terveitä ovatkin.

Hea, hea, hea, hea!
Me doupattiin salaa ja ladulle avun se toi.
Mut kärysi Johaug ja roinasta hyötyikö
Northug vai miks' se vaan ain' dominoi?
1 kommentti: