Fitnessbuumia toisesta näkökulmasta katsovan entisen himotreenaajan mietteitä ja erilaisia ruokavinkkejä. Ajoittain käsittelyssä myös muu urheilu.

maanantai 15. elokuuta 2016

Antti Heikkilän ja Tomi Kokon ristiretki

Hei vaan kaikki fitnesskissat, crossfit-typyt, shortsitbodarit, kömpelöt lifestyle-kamppailijat ja kaikki raakaruokien vannoutuneet ystävät! Blogi on jäänyt pariksi kuukaudeksi täysin hunningolle, mistä esitän nöyrimmät pahoitteluni. Ideoista ei ole ollut pulaa, vaan mielenkiinto on ollut rehellisesti sanottuna aivan muualla. Kesä- ja heinäkuu menivät potkupallon EM-kisoja katsellessa (väärä voittaja), olemattomia lihaksia pumppaillessa ja onneksi myös ribseistä, makkaroista, jäätelöstä ja muista herkuista nauttiessa. Vältin myös tänä kesänä sukujuhlat, häät ja kaikki muut kissanristiäiset. Mutta kirjoittajan henkilökohtainen elämä tuskin kiinnostaa juuri ketään, joten siirryn asiaan.

Viralliset ravintosuositukset - turmion tiekö?


Alkukesästä katsoin pari tv-ohjelmaa, joissa kummassakin käsiteltiin kriittiseen sävyyn virallisia ravitsemussuosituksia ja ravintoa yleensä: ensin hutkivan journalistin Arman Alizadin Pohjantähden Alla -sarjan ravintoa käsittelevän jakson ja muutama viikko sen jälkeen personal trainer Tomi Kokon 30 päivän ihmiskoe -"dokumentin", jossa on ilmeisesti yritetty jäljitellä Morgan Spurlockin Super Size Me -dokkarin ideaa. Ruutuaikansa maksimoidakseen Kokko esiintyi myös Alizadin ohjelmassa, jossa äänessä oli myös tietysti Suomen johtavaksi ravintoasioiksi perehtyneeksi lääkäriksi itsensä tituleerannut ortopedi Antti Heikkilä, Heikkilän opetuslapseksi ryhtynyt Kikkelis kokkelis -mies Aake Kalliala ja ties mitä biohakkereita. Ottamatta sen enempää kantaa Alizadin ohjelmien tasoon, jatkoi hän ravintojaksossaankin aika lailla samaa kritiikitöntä linjaa kuin surullisenkuuluissassa Cannonball MC -nimellä tuntettua isojen poikien prätkäjengiä käsitelleessä jaksossaan. Sekä Heikkilä että Kokko näkevät viralliset ravintosuositukset mitä suurimpana pahana ihmisten terveydelle ja selittävänä tekijänä niin aikuisiän diabetekselle kuin muillekin sairausksille. Virallisia suosituksia puolustavat henkilöt ja tahot, kuten Pekka Puska ja Mikael Fogelholm vaikuttavat edustavan varsinkin Heikkilälle jotain suurempaa pahaa. Kokko sentään keskusteli ohjelmassaan Fogelholmin kanssa, joka alkuun vaikutti kieltämättä aika happamalta esiintymään Kokon ohjelmassa. En itse syö ravintosuositusten mukaan, mutta en ole myöskään Heikkilän tai Kokon opetuslapsi. Heikkilällä ja Kokolla on seuraajia, jotka paasavat mielellään virallisia ravitsemussuosituksia vastaan, huutelevat silmien avaamisesta ja kehottavat kriittisyyteen. Kriittisyys kuitenkin unohtuu, kun kyseessä on oma guru ja hengellinen johtaja, oli se sitten Heikkilä, Kokko tai esim. joku lasten rokottamista vastustava kauppatieteiden maisteri Pietarsaaresta. Oma guru on aina oikeassa, on vilpitön ja haluaa vain auttaa ihmisiä. Tuleeko kenellekään mieleen uskonlahkot, joissa johtaja vetää seuraajiaan kuin pässiä naurussa? Lisäksi hämmentävänä internet-ajan piirteenä on, että nykyään lähes jokainen voi esiintyä jonkinlaisena guruna varsinkin terveys- ja ravintoasioissa Siinä jäävät yliopistotason tutkijoiden tutkimustulokset kakkosiksi, kun perheenäiti Korsosta liittyy Heikkilä-Kokko-ylistysseuraan!

Tomi Kokko on itse nuorten tasolla Suomen mestaruuden voittanut judoka (ei aikuisissa, kuten hänen nettisivuiltaan voisi päätellä), joka on siirtynyt pt-hommiin ja samalla luonut Lean in five weeks -konseptin (itsehän olen päässyt hemmetin rasvattomaan kuntoon neljässä viikossa, joten oma menetelmäni toimii paremmin). Viimeisen kilpajudokautensa Kokkooli omien sanojensa mukaan jatkuvasti sairaana ja syyttää siitä yksistään ravintoa, mutta onko hänelle tullut mieleen esim. pahan ylirasitustilann tai jopa ylikunnon mahdollisuus? Ravintoon liittyen Kokko on luonut omanlaisensa, ymmärtääkseni paleodieettiin pohjautuvan ruokavalionsa, jossa rasvan määrä kokonaisenergiasta on suuri, mutta esimerkiksi tappavan vaarallisia viljatuotteita vältetään, vaikkei kärsisi keliakiasta. Kokon asiakkaat julistavat 30 päivän ihmiskokeessa kokemuksiaan ihmeellisestä muutoksesta, joka on tapahtunut Kokon valmennukseen ja hänen suosittelemaan ruokavalioon siirtymisen jälkeen.. Mutta ovatko Kokon asiakkaat syöneet virallisten suositusten mukaan ja liikkuneet riittävästi ennen Kokon valmennukseen siirtymistä? Epäilen suuresti. Kuinka moni suomalainen syö edes suurin piirtein suositusten mukaisesti? Todennäköisesti aika harva. Kokon dokumentin kuvottavimmassa ja ylimielisimmässä kohtauksessa hän syö muistaakseni perunaa ja jotain kastiketta, eli tavallista kotiruokaa. Kiroillen Kokko ihmettelee, kuinka ihmiset voivat syödä sellaista ruokaa, kun hänellä on jo parin viikon jälkeen aivan kamala olo, treeni ei kulje ja elämä on muutenkin yhtä tuskaa. Varmaan pimppiäkin saa vähemmän kuin avokadopitoisella ruokavaliolla. Kokko käy myös virallisia ravintosuosituksia vastustavan lääkärin luona tarkkailussa, ja kaikki arvot ovat tietysti aivan viturallaan - painokin on noussut useamman kilon. Missään ei kuitenkaan kerrota, liikkuiko hän yhtä paljon kuin noudattaessaan omaa ruokavaliotaan. Kaiken lisäksi on selvää, että Kokko teki radikaalin ja yhtäkkisen muutoksen ruokailutottumuksissaan. Ei ihmekään, jos tuli vähän huono olo. Mutta kannattaako siitä vetää se johtopäätös, että viralliset suositukset ovat syynä?  Lihastohtori Hulmin Facebook-sivulta löytyy erään tunnetun suomalaisen urheilupersoonan, joka toimi valmentajana Kokon firmassa, kriittinen kommentti Kokon ravinto-ohjelmia kohtaan. Hän toteaa Lean in Five Weeks -konspetissa olleen tavallista, että hiilarien osuus kokonaisenergiamäärästä oli 5-10% ja rasvojen 70-80%. Tämä yhdistettynä yhtäkkiseen kovaan treenaamiseen johti kommentoijan mukaan rasitusvammoihin ja kropan sekaisin menemiseen. Kokko kuitenkin piti kiinni omasta menetelmästään.

Vaikka Kokko julistaa pyhimyksen lailla haluavansa saada aikaan muutoksen miljoonien ihmisten elämässä, luulen rahan kiinnostavan häntä hieman enemmän. Eikä siinä ole mitään pahaa - olenhan itsekin täysiverinen kapitalistiriistäjäporvari, vaikka tosin persaukinen sellainen. 30 päivän ihmiskoe ja tv-esiintymiset ovat oikein hyvää mainosta Kokon bisneksille, jotka kaikesta päätellen sujuvat mallikkaasti. Eli kannattaa miettiä, onko Kokon ainoa motiivi jalo ajatus valaista sumussa kulkevia ihmisiä ja päästää heidät pahasta eli virallisten ravintosuositusten noudattamisesta. Vilkaiskaapa huviksenne myös Heikkilän nettisivuja, josta jää paljon näkemättä, mikäli ei liity johtavan ravitsemuspoppamiehen Terveysklubin jäseneksi. Laatu tietysti maksaa, mutta onneksi Heikkilä on jalomielisyydessään ollut kohtuullinen, jotta neljän lapsen yh-äidilläkin olisi varaa liittyä profeetta Heikkilän kerhoon: ensimmäinen vuosi maksaa vain 294 euroa! Mutta toisaalta edessä on parempi hiilariton, gluteeniton, maidoton elämä Heikkilä ohjaavan käden alla. Eikä siinä vielä kaikki: Heikkilältä löytyy ratkaisuja ikääntymisen aiheuttamien muutoksien ehkäisemiseksi, treenivinkkejä ja ruokareseptejä. Todellinen renessanssiajan yleisnero siis tämä ortopedi!

Syöminen vaikuttaa nykyään olevan perkeleen hankala, jopa uskonnolliset mittasuhteet saava asia. Kokko, Heikkilä ja muut ravitsemusprofeetat saavat monia kelkkaansa ja uskomaan radikaalien muutosten vaikutukseen, vaikka monesti hieman maltillisemmat muutokset riittäisivät. Omalla työpaikallani olen havahtunut kollegan suuren huoleen siitä, kuinka paljon porkkanoita voi syödä, koska ne sisältävät sokeria.  Olen aikaisemminkin sanonut, että jos jokin ruoka-aine aiheuttaa selvästi terveydellisiä ongelmia, ei sitä pidä tietenkään syödä. Mutta kannattaa miettiä, seuraako Heikkilän ja Kokon jalanjälkiä siksi, että he esiintyvät vakuuttavasti ja paasaavat Fogelholmin ja elintarviketeollisuuden välisestä salaliitosta, jolla muka pidetään ihmiset riippuvaisena sokerista. Limpparit, karkit jne. eivät kuulu virallisiin suosituksiin ja uskoakseni ne ovat pidemmän päälle suurempi syy lasten diabetekseen ja ylipainoon kuin viljatuotteet, joita Heikkilä ja Kokko kammoavat yli kaiken. Heikkilän mukaan omenoitakaan ei kannattaisi syödä päivässä yhtä enempää. Ehkä itsellänikin on melkoinen rasvamaksa hedelmien sekakäytön seurauksena.

Koska Kokko syö runsaasti rasvaa ja on kieltämättä hyvässä fyysisessä kunnossa, voisi hänen ajatella edustavan Eat Fat, Stay Fit -ajattelua. Katin kontit! Vaikka Kokko ottaisi kaiken ravintonsa rasvoista, hän ei todellakaan edusta tiimimme henkeä, vaan on enemmin oman elämäntapansa ja valintojensa puolesta saarnaava tyyppi. Kokko tuskin julkisesti myöntää syövänsä Snickers-patukoita, laittavansa Nutellaa pullan päälle ja nauttivansa silloin tällöin niin prosessoitua elintarviketta kuten HK:n sininen. Eat Fat, Stay Fit -elämäntapaan ei kuulu ylenpalttinen ja vainoharhainen suhtautuminen ravintoasioihin. Pidän voista, lihasta ja monista muista Kokon suosimista elintarvikkeista, mutta pidän myös pullasta, ruisleivästä ja perunamuusista nakkikastikkeen kera.

Jos haluatte lukea oikeiden asiantuntijoiden mielipiteitä Heikkilän ja Kokon jutuista, alla on muutama hyvä linkki. Jokainen voi itse tehdä omat johtopäätöksensä näiden kahden herran meuhkaamisesta.



http://www.tervettäskeptisyyttä.net/arman-tasapainoharhan-alla/

http://www.tervettäskeptisyyttä.net/ravitsemussuositukset-vaaralla-puntarilla/

https://www.facebook.com/Lihastohtori/posts/1104923252915080

http://www.vapaasana.net/artikkelit/2014/01/ravintoguru-antti-heikkil%C3%A4-tiede-on-v%C3%A4%C3%A4r%C3%A4ss%C3%A4-mikroaaltouuni-saastuttaa-veden-ja

https://lihastohtori.wordpress.com/2016/05/31/homppa-insuliini/

http://valtsuhealth.blogspot.fi/2016/02/antti-heikkila-ja-loputtomat-asiavirheet.html 

http://www.pronutritionist.net/2014/05/antti-heikkilan-harhainen-hyokkays/

2 kommenttia:

  1. Saatko alla olevat linkit vielä suoraan linkkaamaan juttuihin? Kyllähän se copypastella itselläkin onnistuu, mutta reenin jälkeen on sormet niin hapoilla, et suora klikkaus olis jees.

    VastaaPoista